Jon ThorsteinssonTenor Jon Thorsteinsson (11 oktober 1951, Ólafsfjörður, IJsland) begon zijn muzikale ontwikkeling al op jonge leeftijd met blokfluit en piano. Aanvankelijk volgde Jon een opleiding verpleegkunde in Noorwegen. In zijn tweede studiejaar werd zijn zangstem ontdekt door zangeres Aase Solbakken. Met haar trad hij op in het ziekenhuis, waar zij liederen en duetten uit operettes zongen. Op aanraden van Aase nam Jon zangles bij professor Marit Isene aan de Norske Musikhøghskole (NMS). Een jaar later besloot Jon zijn verpleegopleiding te staken ten gunste van het zingen. Na twee jaar studie aan de NMS verhuisde hij naar Aarhus, Denemarken, waar hij drie jaar lang studeerde aan Det Jydske Musikkonservatorium. Na zijn studie in Denemarken nam Jon een jaar les bij Arrigo Pola in Modena, Italië. Sinds 1980 woont en werkt Jon in Nederland. Hij zong twee jaar in het koor van de Nederlandse Opera en was van 1982 tot 1985 lid van de Nederlandse Opera Studio. Tot 1998 was Jon werkzaam als solist bij de Nederlandse Opera en zong maar liefst 40 rollen. Zijn passie en prioriteit is echter altijd Oratorium en Lied geweest. Van 1986 tot 1995 studeerde Jon bij de internationaal vermaarde zangeres Aafje Heynis.

In 1981 won Jon de eerste prijs bij de Koninklijke Christelijke Oratorio Zangersbond.

Naast zijn uitvoerende werk heeft Jon altijd zangles gegeven. Vanaf 1993 heeft hij zich in steeds toenemende mate bezig gehouden met stemvorming en stempedagogiek. Om zich hierin nog verder te specialiseren volgde hij van 1998 tot 2003 en van 2008 tot 2010 opleidingen aan het Lichtenberg® Institut für angewandte Stimmphysiologie bij Gisela Rohmert.

Sinds 1985 geeft Jon masterclasses over de hele wereld. Hij werkte onder meer in Duitsland, IJsland, Denemarken, Amerika, de Verenigde Naties, België en Nederland.

In het kader van ‘The Jette Parker Young Artists Programme’ was Jon Thorsteinsson van 2009 tot 2012 gastdocent bij ‘The Royal Opera House’, te Covent Garden.

Sinds 2008 is Jon werkzaam als hoofdvakdocent zang aan het Utrechts Conservatorium.